Noorderpoort

Een half uurtje klassikaal een module doornemen van de GGZ Ecademy, met verhalen van docent Maaike van Binsbergen als toetje. Of twee modules doornemen en dan de toets maken. In de les. ‘Dat is gewoon leuker dan een heel uur naar mij luisteren’, zegt Maaike van Binsbergen, docent bij Noorderpoort. Ze is al twintig jaar psychiatrisch verpleegkundige en staat nu drie jaar voor de klas. ‘De modules geven de mogelijkheid om onderwijs blended aan te bieden, ik kan er elementen uitlichten, vaardigheden benadrukken. En stof die wat aan de hoge kant is, leg ik verder uit.’
Zo kan lesgeven met de modules van de GGZ Ecademy op de Noorderpoort werken. Het vaardigheidsonderwijs is digitaal, het aanbod is op orde via deze weg. En voor studenten is er geen reden meer om achter te lopen: ‘Wat we in de les doen kan je ook in je eigen tempo doen, thuis, als je bijvoorbeeld een keertje ziek bent. Het is makkelijk bijblijven met deze online modules.
Het curriculum dat Noorderpoort aanbiedt is samengesteld in nauwe samenwerking met instellingen waar de studenten stagelopen of komen te werken na hun opleiding. ‘Sinds de modules voor scholen zijn opengesteld is er een maximale uitwisseling tussen de opleidingen en de ggz-instellingen’, legt Ard Nijland uit. Hij werkt als teammanager van de opleiding Verpleegkunde en van de opleiding Doktersassistent bij Noorderpoort. Als lid van de klankbordgroep was Ard al vanaf het eerste uur bij de implementatie van leerproducten van GGZ Ecademy betrokken.
‘We willen adequaat, modern onderwijs verzorgen. Zorgen dat we automatisch snel aansluiten bij ontwikkelingen en ook nog actueel zijn. Van zowel studenten als stageplaatsen als werkplekken krijgen we de bevestiging en de bekrachtiging. Deze route werkt’, vertelt Nijland.
De lessen van Van Binsbergen zien er na het besluit van de school helemaal van boeken af te stappen anders uit: ‘Het college, de powerpointpresentatie, mijn verhalen en de modules in de GGZ Ecademy zijn de lesstof. Daarmee is een inspanningsverplichting wel noodzakelijk, studenten moeten aanwezig zijn, ze moeten ook de toetsen maken. En studenten reageren daar verschillend op, maar veelal positief. Ze vinden het leuk en interessant, ik heb ze meer te bieden dan alleen lesstof in een boek.’